Generelt
Mange som kommer til konsultasjon for tunge øvre øyelokk har også nedsig av pannen / øynebrynene. Øyelokksplastikk kan i mange av disse tilfellene gi et akseptabelt resultat, men vil bli enda bedre kombinert med panneløft eller øyenbrynsløft. Ved panneløft kan man stramme opp huden i pannen. Øyenbrynene løftes og man kan fjerne de små musklene som fremkaller «sinte-rynken» mellom øyenbrynene. Nedsig av ytre halvdel av øyenbrynene kan korrigeres med et mindre inngrep med tilgang i hårbunnen i øvre, fremre del av tinningen.

Aktuelle operasjonsmetoder og operasjonsteknikk
Åpen teknikk for panneløft
Avhengig av hårfestets høyde og frisyre (vises hårlinjen eller skjules den av pannelugg?) legges snittet enten i hårlinjen i pannen eller innenfor hårfestet. Huden og underliggende beinhinne løsnes fra underlaget ned til øvre kant av øyenhulen. I tinningene skjer utløsningen i skiktet over muskelhinnen. I nivå med øvre kant av øyenhulen åpnes beinhinnen på tvers. Musklene som lager ”sinterynkene” reduseres. Pannehuden (og dermed også øyenbrynene) trekkes oppover. Overskudd av hud/underhud fjernes og man syr snittet i 2 lag med dype sting som forsvinner av seg selv og overfladiske sting som må fjernes. Det legges en bandasje rundt hodet som skal motvirke hevelse og blødning.

Panneløft med kikkhullsteknikk
Samme operasjon kan også utføres med kikkhullsteknikk. Man legger da 5 mindre snitt i hårbunnen i fremre del av skalpen og tinningen (3 i midtre del og ett på hver side i tinningen Via disse snittene utføres så operasjonen med kikkhullsintrumenter, og man unngår det lange sammenhengende arret i hårgrensen eller i skalpen som den åpne teknikken medfører. Man fjerner imidlertid ikke hudoverskuddet men fordeler dette inn i skalpen og «henger opp huden» på selvoppløselige hudkroker som forankres i underliggende bein. Disse hudkrokene kan være følbare under huden i noen måneder før de brytes ned.

Løft av ytre del av øyenbrynet
Via et skrått / tverrstilt innsnitt i hårbunnen i øvre og fremre del av tinningen løftes pannehuden ned til øyenbrynsnivå, i øvre halvdel overfladisk, i nedre halvdel dypere.  Ved hjelp av sting som festes i det dype bløtvevet i nedre halvdel og sys opp mot det dype bløtvevet i øvre kant av innsnittet, kan man løfte ytre del av øyenbrynet. Dette er ofte tilstrekkelig for å få øyenbrynene i god posisjon. Overskuddshud i øyelokkene kan fjernes samtidig.

Hvordan sys snittene?
Man syr i 2 lag, ett i dypet og ett innvendig i huden (intrakutant). Det vil således ikke være sting som skal fjernes. I hårbunnen benytter man evt. hudstifter.

Operasjonstid og bedøvelse
Operasjonstiden er ca. 1 ½ time for panneløft og ca. 1 time for øyenbrynsløft. I tillegg til dette kommer forberedelser til inngrepet samt oppvåkningstid etter evt. narkose. Inngrepet kan utføres i så vel lokalbedøvelse som i narkose. Lokalbedøvelse kan suppleres med beroligende og smertestillende medikamenter slik at du slapper av
(”døser”) og ikke har ubehag. Narkosen som benyttes ved Eminent Plastikkirurgi innebærer at man sover helt og ikke registrerer smerte. Denne type narkose går fort ut av kroppen igjen. Derfor kan du vanligvis reise hjem i løpet av 1-2 timer etter oppvåkning.

Forhåndsregler
Ved konsultasjon vil du bli informert om hvilke forhåndsregler du må ta i for- og etterkant av operasjonen.